top of page

Rozhovor s ředitelem MRC, Jardou Durďákem

Připravili jsme pro vás rozhovor s ředitelem MRC, Jardou Durďákem, ze kterého se dozvíte základní informace o šampionátu, pravidlech, okolnostech jeho vzniku atd.

Zdravím, na začátek bys nám mohl svůj šampionát trochu představit.

Zdravím všechny příznivce RBR a zájemce o Manufacturers‘ Rally Cup. MRC je šampionát, ve kterém jde hlavně o týmové závodění. Ve 12 závodech spolu budou bojovat jezdci v kategoriích RC2, RC4 a GroupB. V MRC pojedou vozy 5 značek a každý tým bude reprezentovat jednu z nich.

Co tě vůbec přivedlo k myšlence uspořádat vlastní šampionát?

Asi to byly 3 věci. Zaprvé jsem chtěl uspořádat cup, ve kterém bude kladen důraz na týmové závodění. Ke druhému důvodu mě přivedla diskuze v rámci NRC, kde se řešilo použití aut pouze jedné značky u jednoho týmu. Ta myšlenka se mi líbila, tak jsem prošel seznam vozů a zjistil, že by to šlo udělat v třídách RC2, RC4 a GroupB, a pak už jen stačilo měsíc naléhat na WorkerBeeho, aby udělal Corsu S2000 :-D. Třetím důvodem pak byl fakt, že některé zavedené cupy skomírají nebo úplně mizí, viz TeamRally, Sprint Tour nebo CRC. Tak jsem si říkal, že by bylo fajn nabídnout něco nového.

Když se ale dívám do pravidel MRC, tak ono to s tím „jeden tým = jedna značka“ tak úplně není, ne?

Je pravda, že když jsem zkoušel vozy skupiny B, tak bylo jasné, že se mezi sebou nemohou výkonově porovnávat. Se Škodovkou je třeba krásné svezení, ale koně oproti Fordu nebo Peugeotu prostě chybí. Proto pojedou jezdci třídy GroupB v rámci jednoho závodu se stejnými vozy, aby nebyl nikdo znevýhodněn chybějícím výkonem. Aspoň si tak vyzkouší auta všech značek :-D.

U pravidel bych ještě chvilku zůstal. Co třeba pravidlo znemožňující start soukromníkům?

Zastávám názor, že být v týmu a sbírat pro něj body je nejlepší motivace pro co nejlepší výkon i pro rozvážnou jízdu až do cíle. Pravidla jsou nastavena tak, že v každém týmu budou 3 jezdci, 1 na každou z tříd. Doufám, že to je schůdný počet, aby i „soukromníci“ dokázali poskládat tým, se kterým by se MRC zúčastnili. Samozřejmě, pokud by to pravidlo mělo nějak významně ohrozit počet startujících, tak jsou v úvaze i nějaké změny pravidel, ale byl bych rád, kdyby se opravdu závodilo v týmech.

Zajímavě vypadá také pravidlo přidělení jednotlivých značek týmům. Jak bude fungovat?

Když se podívám na výsledkovky na pluginu, tak většina jezdců RC2 závodí buď s Fordem, nebo Škodou. Proto jsem zavedl pravidlo, kdy bude týmům přidělena značka podle systému „kdo dřív přijde, ten dřív mele“. V praxi to vypadá tak, že tým do přihlášky uvede pořadí značek, se kterými by chtěl startovat. Postupně tak budu jednotlivým týmům přiřazovat značky, které jsou volné, jakmile bude pětice značek vyčerpána, pojede se další kolečko. Je to vysvětleno i v pravidlech MRC. Předejde se tak tomu, aby všechny týmy jely třeba jen s jednou značkou.

A co pravidlo zakazující resety? Není příliš kruté? Komu se někdy nestalo, že vyskočí nějaká hláška z Windows a hra prostě padne?

To pravidlo se může zdát kruté, ale normálně je tak zavedené i v jiných šampionátech (např. NRC). Stejně jako v reálné rally nemůže být všechno podchycené a v RBR nemáme věci jako defekty nebo technické závady. A přijde mi, že tohle pravidlo to trochu supluje. Navíc, stejně jako u pravidla s přidělením značek týmům je to nepředvídatelné a je potřeba i trochu štěstí, což se mi líbí.

Ná závěr se zeptám, jak bude vypadat kalendář sezóny a jednotlivé soutěže? Můžeš něco nastínit?

Při tvorbě kalendáře jsem se snažil zařadit podniky, které nejsou v současnosti v kalendáři MS nebo ERC. Jsou tam soutěže evropské, známé, ale jezdci se podívají i do exotičtějších krajin, do Brazílie a Austrálie. Co se týká povrchů, myslím, že se podařilo vytvořit vyvážený mix asfaltu, šotoliny a sněhu. Uvidíme, jak náročné soutěže budou, maximální délka je stanovena na 100 km, což odpovídá zhruba jedné etapě závodů v NRC nebo TeamRally. Já osobně se třeba moc těším na polský Rajd Gdański, který bude hodně náročný a hodně rychlý.

Tak jo! Díky za rozhovor a nezbývá než popřát co největší jezdeckou účast a hladký průběh sezóny.

Taky díky, těším se na všechny na tratích MRC!


bottom of page